Op ‘’Werelddag van de Ondernemer’’ nemen wij u graag mee in onze reis als ondernemer!

Op ‘’Werelddag van de Ondernemer’’ nemen wij u graag mee in onze reis als ondernemer!

In 2018 zijn wij gestart met ons Zwolse Deelfiets initiatief. Een duurzaam mobiliteitsconcept om mensen meer te laten fietsen zonder zelf een e-bike aan te schaffen. Want het gaat om delen: de fiets kan door iedereen gebruikt worden. Wij kijken inmiddels verder dan Zwolle. Ons concept is dankzij hard werken inmiddels landelijk actief. Met Deelfiets Nederland willen wij Nederland vitaler maken.

De lancering

Initiatiefnemer Oumar Sylla heeft zijn idee als een echte start-up gelanceerd. Door goed in zijn eigen netwerk te kijken en veel te spreken met mogelijke afnemers kwamen de eerste kansen. Sylla vertelt: “De doorbraak was het moment dat we in Zwolle op het Gasthuisplein een pilot mochten doen. We hadden op dat moment al een aantal zakelijke klanten, maar met een publieke locatie gingen er meer deuren open. We hebben veel marktonderzoek gedaan naar de behoeftes van steden rondom ons concept en breiden nu uit naar meer plekken in Nederland. De Zwolse Deelfiets dekte als naam de lading dus niet meer en Deelfiets Nederland werd geboren.”

Doelgroepen

“Er zijn twee doelgroepen waar we ons op richten. De publieke locaties waar we onze fietsen voor 2 euro per uur verhuren en de zakelijke markt die de deelfiets voor haar personeel wil inzetten,” vertelt Fikret Akin, marketeer en partner van Deelfiets Nederland. Al snel na de start van het initiatief is hij Sylla gaan ondersteunen in zijn plannen voor Deelfiets Nederland. “We zien onze fietsen af en toe voorbij komen als we vanaf ons kantoor over Zwolle uitkijken. Dat geeft ons een trots gevoel.”

Doorontwikkeling

Het product waar alles binnen Deelfiets Nederland om draait lijkt simpel. Een robuuste fiets die overal inzetbaar is. Maar hier doen we het concept te kort mee. Sylla: “We hebben goed nagedacht over hoe we de fiets inzetten en waar deze qua specificaties aan moet voldoen. Zo wordt onze recentste innovatie, een meetsensor, net als de batterij in het frame verwerkt. Daarnaast hebben we een eigen app waarmee je de slimme sloten ontgrendelt. Het is een slimme fiets die klaar is voor de Smart City concepten. Daarnaast zien we meer mogelijkheden voor doorontwikkeling. Met name op het gebied van alle data die de sensor genereert zien we veel kansen.”

Data

De meetsensor zorgt dat de Deelfiets onder andere luchtkwaliteit (temperatuur, luchtvochtigheid) en de kwaliteit van het wegdek meet. Akin: “De data die onze meetsensoren genereren is interessant voor gemeentes en provincies. Het geeft hen inzicht in de leefomgeving van hun inwoners. De data die de fietsen genereren bij het gebruik is rauw. Wij zorgen dat ze deze gepresenteerd krijgen in leesbare en gebruiksvriendelijke dashboards. Naast de kwaliteitsdata zijn er een heleboel andere data die de sensor ook meet. ”

Meer dan fietsen

Sylla vertelt verder: “Het totaalconcept is met name voor de publieke locaties meer dan alleen een fiets. We leveren complete abri’s met een ruimtebesparend ophangsysteem waarmee de fietsen weinig ruimte innemen. Zo voorkomen we onder andere zwerffietsen en maakt het een duurzaam concept. ”

Team

Inmiddels zijn Sylla en Akin niet meer alleen met zijn tweeën actief. Akin: “We deden veel samen, waarbij we merkten dat er veel werk lag en we onze focus op onze eigen vakgebieden moesten houden. Oumar is de productspecialist, ik doe de marketing en met Michael Wolf hebben we iemand gevonden die onze sales professioneel oppakt. Samen sturen we het Deelfiets Nederland team aan, wat na de zomer uit zo’n 14 personen bestaat. We hebben een topteam nodig als we Nederland willen veroveren en daar werken we hard aan. ”