Op de Dag van de Ondernemer lezen we veel mooie ondernemersverhalen van collega-ondernemers. Heel tof om te lezen en voor iedereen binnen Deelfiets Nederland een inspiratiebron om ook richting het nieuwe jaar weer mooie businessplannen op te stellen, waarin we de weg naar onze groeiambities en verdere professionalisering vastleggen. Daarbij moeten we zeker niet vergeten waar we vandaan komen en welke bergen werk we afgelopen jaar hebben verzet om te staan waar we vandaag de dag staan. Ook Deelfiets Nederland kijkt terug op een jaar waar mooie, waardevolle en essentiële stappen zijn gezet naar het volgende niveau van het bedrijf: van startup naar scale up. Wij vinden het leuk om op deze dag terug te blikken op onze ondernemersreis van afgelopen jaar en wellicht dat jij als lezer er ook jouw inspiratie uit haalt.
Professionalisering | op naar de BV met een complementair MT
Directeur/Oprichter Oumar Sylla startte in 2018 “zijn” Zwolse Deelfiets. In 2020 besloot hij, vanwege meerdere aanvragen vanuit het gehele land, een naamsverandering door te voeren: Deelfiets Nederland. Anno 2021 heeft Sylla de mensen om zich heen om de volgende stap naar volwassenheid van het bedrijf te zetten. Sinds medio 2021 is Deelfiets Nederland in een BV-structuur gegoten, waarbij Oumar Sylla (Product & Innovatie), Fikret Akin (Marketing & Operations), Maikel Gommans (Digital Technology) en Michael Wolf (Commercie & Financials) het 4-koppig management team vormen. Gezamenlijk zetten zij de Deelfiets Nederland organisatie neer en bouwden zij aan hun groeibedrijf. Met een team van 14 mensen, een aantal strategische partners én een mooie omzetgroei, kijkt het MT trots terug op 2021. Met de verhuizing naar een mooie, nieuw pand op bedrijventerrein Marslanden in Zwolle als klap op de vuurpijl.
Business model | voorinvesteringen vragen om financiering
De groei werd begin van dit jaar al voorzien. Met de winst van een grote aanbesteding, de participatie in twee grote Europese Smart Mobility projecten, deelname aan het GOAN-project in Twente en de verdere uitrol van de bezorgfietsen-propositie, speelde Deelfiets Nederland in op de potentie in de Nederlandse markt. Daarnaast voerde Deelfiets Nederland haar eerste deelfiets (IT-)project uit voor het Deltion College in Zwolle, waarin Deltion College de fietsen die zij reeds aan haar studenten aanbied-, nu via het intelligente deelfietsplatform van Deelfiets Nederland aanbiedt en beheert. De voorinvestering in elektrische (bezorg)fietsen, het ontwikkelen van de software, het bieden van een toffe werkplek voor de mensen die dit realiseren, het onderhouden van de fietsen én de marketingkosten om het gebruik te stimuleren gaan doorgaans de recurring inkomsten voorbij en te boven. Het jaar 2021 stond en staat dan ook in het teken van verkenning op financieringsmogelijkheden, met een Crowdfunding actie als eerste mooie stap.
Deelfiets-projecten | de Zwolse grenzen voorbij
Waar burgers, bezoekers en forenzen in Zwolle en Kampen al konden genieten van onze deelfietsen, is het aantal deelfiets-projecten in 2021 fors gegroeid. Met de start in Groningen, Ommen, Dalfsen, Enschede, Arnhem, Nijmegen én 24 gemeenten in Friesland, was Deelfiets Nederland afgelopen jaar naast ontwikkelaar van een deelfietssysteem en een onderhoudsbedrijf van haar fietsen, ook vooral een projectenorganisatie. Naast deze “eigen” projecten werd een strategische samenwerking met collega-deelfietsaanbieder URBEE opgestart. Met de deelfiets-projecten in Midden-, Oost- en Noord-Nederland, is URBEE geografisch gezien complementair met hun focus op de Randstad. Door strategisch samen te werken op tal van gebieden, verwachten we gezamenlijk nog meer te kunnen versnellen in onze groeidoelstellingen.
Bezorgfietsen | ondernemen betekent denken in mogelijkheden
Waar Corona ons moeilijkheden brengt als ondernemer, hebben we ook heel veel horecabedrijven zien veranderen. Vanuit een ondernemende geest zijn zij zich, in tijden dat zij geen gasten mochten ontvangen, gaan gedragen als bezorgbedrijf. De bezorgfiets-propositie van Deelfiets Nederland ondersteunde hen daarin, doordat middels dit vervoersmiddel de afstanden van locatie naar klant op een snelle, betaalbare en duurzame manier kan worden afgelegd. Voor Deelfiets Nederland betekende dit een nieuwe stap, die via een geautomatiseerde bestelstraat op de website en de formatie van een onderhoudsteam, snel werd ingericht. Ook in deze tak zullen we komend jaar verder doorgroeien aangezien veel horecaondernemers van deze nood een structurele dienst (zullen) maken.
Deelfiets IT-Platform | ons eigen, datagedreven platform, ook whitelabel beschikbaar
Het jaar 2021 was, naast een projectjaar, ook zeker een ontwikkeljaar op het gebied van IT en Digital Technology. We brachten bij aanvang van het Provincie Fryslân project ons nieuwe, eigen, verbeterde platform live. Met een gebruiksvriendelijke mobiele app, die direct gekoppeld is aan een rijk backoffice systeem, bedienen we onze gebruikers en klanten nóg beter. Naast dat we dit platform voor onze eigen deelfiets-projecten inzetten, zetten we het platform ook in voor onderwijsinstelling Deltion College. Zij maken van hun eigen deelfietsen nu moderne deelfietsen. Deze dienst zullen we komend jaar verder uitrollen, zodat we voor iedere organisatie die hun eigen, huidige (elektrische) fietsen hebben of inkopen, een deelfiets platform kunnen bieden. Zo kunnen (deel-)fietsen nóg efficiënter worden ingezet en brengen we niet alleen meer fietsen op de markt maar zetten we deze ook zo deelbaar mogelijk in.
We bedanken iedereen die ons dit ondernemersjaar een warm hart heeft toegedragen. Wij zullen onze verhalen blijven delen op de online sociale platformen in onze reis waarin we Nederland op het gebied van mobiliteit iedere dag een stukje duurzamer maken. The story continues!