Deelfiets Nederland is de eerste deelfietsaanbieder die omgevingsdata verzamelt en deelt

Deelfiets Nederland is de eerste deelfietsaanbieder die omgevingsdata verzamelt en deelt

Deelfiets Nederland gaat als eerste deelfietsaanbieder van Nederland omgevingsdata genereren met geïntegreerde meetsensoren in zijn elektrische deelfietsen. Met deze sensoren wordt de luchtkwaliteit en de kwaliteit van het wegdek van de desbetreffende omgeving gemeten en inzichtelijk gemaakt.

Next level

Waar het totaalconcept van Deelfiets Nederland in de basis bedoeld is om een duurzaam mobiliteitsalternatief te zijn voor particuliere en zakelijke gebruikers, gaat Deelfiets Nederland zijn missie om écht duurzame en kwalitatieve impact te maken in de stad, nu meetbaar maken door omgevingsdata te verzamelen en te delen met de steden waar men actief is.

“Ons concept bestaat uit een moderne gebruikersapp, een ruimtebesparend fiets ophangsysteem inclusief lock and load systeem en een abri waar de fietsen in geplaatst kunnen worden. Een gebruiksvriendelijk en effectief concept, dat aantrekkelijk is voor het straatbeeld en overlast van zogeheten zwerffietsen voorkomt. Dat zijn onze basispijlers geweest. Met de nieuwste innovatie, de geïntegreerde sensoren in de elektrische fietsen, brengen we het deelfietsconcept in Nederland naar het volgende niveau.”, aldus Oumar Sylla, oprichter en eigenaar.

De doorontwikkeling van het bedrijf zit in een stroomversnelling. In de twee jaar dat Deelfiets Nederland (voorheen Zwolse Deelfiets) actief is in de markt, is het zich constant blijven ontwikkelen. Ontwikkelen op basis van vraag, behoefte, eigen visie en leringen uit eerdere deelfietsconcepten. Het concept is compleet, volwassen en klaar om, nadat het zich lokaal heeft bewezen, nu ook landelijk over Nederland uit te rollen.

Partnership
‘’Tijdens gesprekken met de gemeenten en provincies merkten wij de behoefte aan inzichten. Wij wisten dat wij hier een rol in konden vervullen met onze dienstverlening. Om dit mogelijk te kunnen maken hadden wij wel partners nodig. Wij zijn onderzoek gaan doen en zijn met verschillende partijen in gesprek gegaan. In SODAQ en Civity hebben wij de geschikte partners gevonden om ons concept naar het gewenste niveau te brengen.”, licht Sylla toe.

De klik was er en de gezamenlijke ambities matchten. De samenwerking is voor alle betrokken partijen dan ook een win-win-situatie. SODAQ is leverancier van de sensoren en Civity heeft de expertise en knowhow om de rauwe data te vertalen naar leesbare en gebruiksvriendelijke dashboards en open data platforms. In nog geen paar maanden tijd is de bestaande sensor van SODAQ doorontwikkeld tot een maatwerk prototype, dat onlangs in de elektrische fietsen van Deelfiets Nederland is geïntegreerd. De eerste testritten en resultaten bieden veelbelovende inzichten die onder andere voeding kunnen zijn voor gemeentelijke en/of provinciale beleidsplannen op het gebied van mobiliteit, milieu en infrastructuur.

Gecontroleerd de Zwolse grenzen voorbij

De naamswijziging van Zwolse Deelfiets naar Deelfiets Nederland biedt het Zwolse bedrijf de kans om zijn activiteiten uit te breiden naar andere regio’s in Nederland. Sylla: ‘’Wij zijn er niet meer alleen voor Zwolle, wij zijn er voor Nederland. Wij delen onze fietsen en inzichten met iedere stad van Nederland. Daarnaast biedt ons platform ook aan andere deelfietsaanbieders de mogelijkheid hun aanbod in de app te plaatsen.”

Duurzaamheid, mobiliteit en milieuvriendelijkheid staan hoog in het vaandel sinds de start van het Zwolse bedrijf. In maart 2018 is eigenaar Oumar Sylla gestart met de oprichting van Zwolse Deelfiets. Na twee succesvolle jaren, merkte hij dat het doordachte totaalconcept bredere aandacht trok en de vraag naar de elektrische deelfiets ook van buiten Zwolle en haar regio toenam. Anno medio 2020 faciliteert de deelfietsaanbieder ruim 50 bedrijven met zijn elektrische fietsen (gepersonaliseerd in eigen huisstijl). Daarnaast zijn er 100 fietsen op publieke locaties beschikbaar voor particulier gebruik; van woon-werkverkeer doeleinden tot een toeristisch uitje. “Wij gaan voor resultaat en impact. We starten bij voorkeur met een overzichtelijk aantal deelfietsen, waarna we gefaseerd en gecontroleerd kunnen doorbouwen naar het ultieme succes; een zo hoog mogelijke bezettingsgraad van de deelfiets en een zo effectief mogelijke dekking in de regio.”, besluit Sylla vastberaden zijn missie.